Historien om Kora Dolora

Kora Dolora består av Marie Hellström som sjunger och skriver låtar, Nina Unge som spelar fiol och körar samt trakterar flöjter och annat, Jon Bertelsen som spelar gitarr och körar samt skriver låtar, och sist men inte minst Per Berglund som spelar bas.

------

 

Hösten -92 samlades en hord av mer eller mindre unga på Nordiska folkhögskolan**** i Kungälv. Bland dem var Marie Hellström från Värmland och Jon Bertelsen från Norge. Marie var 27 år gammal och Jon 25, och ämnet för den en termin långa utbildningen var vis-

tolkning***** och därtill hörande ämnen. Under hösten lärde Marie och Jon känna varandra och vid några tillfällen kompade Jon Marie på hennes låtar.

 

I början av -93 flyttade Jon till Stockholm för att bosätta sig med en gravid flickvän. Nästan 3 år senare när det andra barnet föddes träfade han Nina Unge medan hon förberedde barnkalas för sin då 10-åriga son i huset vid lekplatsen i Hässelby gård, Stockholm. Hässelby är den platsen där Nina bott större delen av sitt liv. Jon och Nina bodde på samma gata och blev vänner men det dröjde till omkring år 2000 innan de gjorde några försök att spela musik tillsammans - med några av Ninas vänner från hennes år på Kungliga Musikhögskolan i

Stockholm******.

 

Tillbaka till sommaren-95: Jon gick en kurs i jazzimprovisation på Visingsö och en basist som heter Per Berglund från Mora, var också där. Han hade jobbat som ljudtekniker i den Sveriges Radio ******* och gick nu KTH ******** för att bli akustiker. Året efter var Jon ute för att bilda band och kallade in Per. I de nästföljande åren spelade de ihop i en trio där materialet bestod av Jons låtar gjorda av svenska tidnings-kåserier.*********.

 

Marie gick musikhandledarlinjen på Härnösands folkhög-

skola**********. Hon bodde i Holland under några år och när hon återvände till Stockholm utbildade hon sig till socionom vid Stockholms Universitet***********.

Nina arbetar som musiklärare med funktionshindrade barn, Per som akustiker på Scania, lastbilsfabriken och Jon blev en snickare efter att ha arbetat som personlig assistent och gitarr-lärare i flera år.

 

2006: Marie ville sjunga sina låtar på en konsert som anordnades av

Lilith-Eve ************ och hon ringde Jon för att fråga om han kunde kompa henne på gitarr. Jon, som ett par år tidigare separerat från hans tre barns mamma och sedan blivit ihop - och flyttat in - med Nina, tog henne med för att spela fiol och blockflöjt.

 

Efter några år av sporadiska framträdanden tillsammans endast som Marie Hellström-Kersh med accompagnemang tog de in en basist som heter Per. Kersh Quartet blev namnet, eftersom Marie på den tiden använde efternamnet Hellström-Kersh från sin man.

Det var en annan Per och när han bestämde sig för att sluta kom Jon att tänka på Per Berglund. Detta var 2010 och därefter fortsatte det sporadiska framträdandet som kvartett och efter att ha ratat nästan hundra föreslagna namn på bandet landade diskussionen på Kora Dolora i början av 2011.

 

Sommaren 2013 satte Jon sig på skolbänken igen - den här gången för att studera Music Business vid SAE-institute************* i Stockholm - i hopp om att kunna göra lite affärer av musiken. Detta är anledningen till att Kora Dolora nu tar ett stort steg mot att bli sedda och hörda i världen ... ;-)

 

 

 

**** http://www.nordiska.fhsk.se/visskolan.aspx

***** http://sv.wikipedia.org/wiki/Visor

****** http://www.kmh.se

******* http://sverigesradio.se

******** http://www.kth.se

********* https://www.facebook.com/Kronikum

********** http://hfs.se/langa-kurser/musikhandledarlinjen/

***********http://www.socarb.su.se/english/

************ http://www.lilitheve.se

************* http://stockholm.sae.edu/sv/home/

Marie Hellström Photo: Niklas Ström-Söderman
Nina Unge Photo: Niklas Ström-Söderman
Krönikum 2007: Jon Bertelsen, Nina Unge Photo: Niklas Ström-Söderman
Krönikum 1997: Per Berglund, Catrine Wikström, Jon Bertelsen
Trio Marie Hellström, Nina Unge, Jon Bertelsen 2007 Photo: Niklas Ström-Söderman
Kersh Quartet 2009: Jon Bertelsen, Nina Unge, Marie Hellström-Kersh, Per Molin

© Kora Dolora. Website by Jon Bertelsen